Zwangerschap en bekkenbodem

De bekkenbodem bestaat uit veel spieren in het kleine bekken. De functie van de bekkenbodem is het op zijn plaats houden van de organen (blaas, darmen, baarmoeder). De bekkenbodem zorgt ook voor het afsluiten en openen van de plasbuis en anus.

 

 

De bekkenbodem krijgt het in de zwangerschap steeds zwaarder door het gewicht van de groeiende baarmoeder. Ook worden de spieren en banden door hormonen soepeler. Deze aanpassing is nodig om de baby ruimte te geven om de bekkenbodem te passeren tijdens de geboorte.

 

 

Bekkenbodemklachten tijdens de zwangerschap

Door de groeiende druk op de bekkenbodemspieren en doordat bekkenbodemspieren soepeler worden kun je klachten van de bekkenbodem krijgen. Ongeveer 30% van de vrouwen heeft last van één of meer ongemakken, gerelateerd aan de bekkenbodem.

  • Incontinentie
    Urine-incontinentie: vaak merk je dat als je moet traplopen, hoesten of niezen, tillen of lachen. Het gaat dan meestal om een paar druppels urine.
    Ook kan het zijn dat je je windjes niet goed binnen kan houden.
  • Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
    Je bekken bestaat uit botten die verbonden zijn door spieren en banden. Doordat tijdens de zwangerschap spieren en banden verslappen, kunnen ze soms moeite hebben om de botten in je bekken in de juiste positie bij elkaar te houden. Dit kan bekkeninstabiliteit en bekkenpijn opleveren.
  • Verzakking
    Het is mogelijk dat je bekkenbodem zodanig verzwakt raakt, dat hij je organen niet goed meer kan ondersteunen. Je blaas, endeldarm en/of  baarmoeder zakken naar beneden en drukken op je vagina en schaambeen. Dit kan leiden tot een zwaar, drukkend gevoel in de vagina.

 
Het verschilt per vrouw hoe je lichaam reageert op de veranderingen in je bekkenbodem. Eventuele klachten kan je niet helemaal voorkomen. Wel kan je je bekkenbodemspieren trainen met een bekkenfysiotherapeut om klachten te verminderen.

 

 

De bevalling

Door de druk en het passeren van de baby door de bekkenbodem kunnen er tijdens de bevalling kleine scheurtjes optreden in de spieren en het steunweefsel. Deze scheurtjes zorgen voor verminderde steun van de bekkenbodem, wat kan leiden tot een verzakking.

In de eerste maanden na de bevalling zal de sterkte van het steunweefsel weer toenemen. Dit herstel duurt zeker 9 maanden. Oefeningen ter versterking van de bekkenbodem kunnen bijdragen aan het herstel.

De behandeling van klachten aan de bekkenbodem kort na de bevalling kan anders zijn dan later in het leven. Zolang je nog kinderen wilt krijgen is opereren bijvoorbeeld geen goede optie. In een volgende zwangerschap kunnen de bekkenbodemklachten toenemen door het verslappen van bindweefsel. Bij urine-incontinentie wordt bij voorbeeld gekozen voor bekkenfysiotherapie. Terwijl bij een verzakking kan worden gekozen voor een steunend pessarium. Overigens is een verzakking geen belemmering voor een bevalling.

 

 

Sporten opbouwen na een bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen veel van je lichaam en daarom moet de bekkenbodem na deze periode ook revalideren.

Met bekkenbodemspieroefeningen kan je direct na de bevalling starten. Wat betreft sporten is het aan te raden om dit goed op te bouwen. Een bekkenfysiotherapeut kan je bekkenbodem checken en persoonlijke adviezen geven over een trainingsschema en de voor jou beste voorbereidende oefeningen. Over het algemeen wordt hardlopen afgeraden de eerste drie maanden na een bevalling.

Een mooi voorbeeld van een opbouwend oefenprogramma voor hardlopen na de bevalling is te vinden via deze link .