Keuzehulp

Samen beslissen

Samen beslissen betekent dat je samen met je zorgverlener beslist over welke zorg of behandeling het beste bij je past. Hierin staan de medische mogelijkheden en jouw persoonlijke voorkeuren centraal.

 

Bron: www.demedischspecialist.nl

  • Uit onderzoek blijkt dat patiënten tevredener zijn, verstandigere beslissingen nemen en trouwer zijn aan de behandeling wanneer wanneer je samen beslist. Samen beslissen maakt behandelingen efficiënter en kan helpen onnodig hoge zorgkosten te vermijden.

  • Samen beslissen is meer dan het maken van een keuze, het is een proces dat verschillende stappen kent.

    De drie fasen van samen beslissen:

    1. Signaleren en aangeven
      U heeft zelf een belangrijke stem in de keuze voor een behandeling. Er is vaak niet de ‘beste behandeling’ maar meerdere behandelmogelijkheden.
    2. Verkennen, verdiepen en overdenken
      De zorgverlener bespreekt wat de verwachte uitkomsten en de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties. De patiënt vertelt over wat belangrijk is in haar leven, behoeften en omstandigheden. Indien nodig kan er de tijd worden genomen om de verschillende opties te overdenken.
    3. Besluiten
      Samen komen zorgverlener patiënt tot een beslissing over de best passende optie.
  • Er is een speciale wet die de behandelrelatie tussen patiënten en artsen regelt: de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Met ingang van 1 januari 2020 is samen beslissen vastgelegd als een van de patiëntenrechten in deze wet.

Keuzehulp

Samen beslissen gaat niet vanzelf. U moet op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden. En de zorgverlener moet in korte tijd uw afwegingen begrijpen. Een keuzehulp helpt daarbij. Keuzehulpen zijn bedoeld ter ondersteuning in het maken van een weloverwogen keuze, maar ook als voorbereiding op een gesprek met bijvoorbeeld de gynaecoloog. Door de kennis die u via de keuzehulp hebt gekregen kunt u gerichte vragen stellen, bent u meer betrokken bij de behandelkeuze en kunt u van gedachten wisselen over de voor u best mogelijke/passende behandeling.

 

Keuzehulp bij stressincontinentie

Deze keuzehulp is bedoeld voor vrouwen die urine verliezen bij inspanning, bijvoorbeeld door hoesten, niezen, lachen, sporten of tillen. Het ondersteunt bij de keuze tussen fysiotherapie of opereren.

 

Keuzehulp stressincontinentie

 

Keuzehulp bij een verzakking

Deze keuzehulp is bedoeld voor vrouwen bij wie een verzakking is vastgesteld aan blaas, baarmoeder, vaginatop of endeldarm. Last hebben van deze verzakking en nadenken of zij iets willen doen aan deze verzakking.

 

Keuzehulp verzakking

 

Keuzehulp bij een operatie van een verzakking

Deze keuzehulp is voor vrouwen met een vastgestelde verzakking en met wens of indicatie voor operatief herstel.

 

Keuzehulp behandeling van verzakking