Robot

Bepaalde urogynaecologische operaties kunnen ook met hulp van een robot verricht worden. Bijvoorbeeld een operatie via de buik van een prolaps (sacrocolpopexie) of van urineverlies (Burch colposuspensie).

 

Vaak worden deze operaties al via een kijkoperatie verricht. De operatie wordt dan via kleine openingen verricht. Een grote snee is dan niet nodig en het herstel is hierdoor vaak sneller.

 

Een kijkoperatie heeft al vele voordelen ten opzichte van een open buik-operatie. Toch kent het ook enkele nadelen. Zo is het beeld bij een normale kijkoperatie tweedimensionaal (de arts ziet geen diepte) en is de bewegelijkheid van instrumenten moeilijker dan bij een open buik-operatie.

 

Met hulp van de “robot” is het zicht drie dimensionaal (3D) en zijn de bewegingen weer vergelijkbaar als bij een open buik-operatie. Zo worden de voordelen van een open operatie gecombineerd met de voordelen van een kijkoperatie.

 

Daarom doen sommige gynaecologen deze operaties met de robot. Voor u als patiënt maakt het niet zoveel uit of u gewoon via een kijkoperatie of met de robot geopereerd wordt. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat het een beter is dan het andere.

 

Overigens is het geen echte robot met eigen bewegingen. Een operatie robot wordt alleen gebruikt om de bewegingen van de arts door te zetten. De arts doet de operatie helemaal zelf.