Onderzoek en nieuwe ontwikkelingen

Pre-klinisch onderzoek

Pre-klinisch onderzoek gaat over onderzoek in het laboratorium, voordat patiënten erbij betrokken worden. Dit onderzoek kan helpen voor de ontstaanswijze, diagnose en behandeling van de aandoening. Met nieuwe technieken hopen wetenschappers uiteindelijk betere behandelingen te kunnen bieden aan de patiënten.

Een eerste voorbeeld van een nieuwe techniek is om gedetailleerde beelden van de bekkenbodem te krijgen, om zo beter te begrijpen waar de problemen kunnen ontstaan. Er wordt gekeken naar de dikte van het weefsel, de bloeddoorstroming van het weefsel en naar de positie van de verschillende organen. Onderzoekers kunnen deze beelden ook gebruiken om verschillende situaties na te bootsen (simulaties). Hiermee kunnen ze met verschillende drukken zien wat het effect is van druk op de blaas, de baarmoeder of de darm. Druk op deze organen kan aanleiding geven tot verzakking of urine incontinentie.

Een ander voorbeeld is onderzoek naar het verbeteren van verzakkingsoperaties. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het verbeteren van wondgenezing na een operatie. Ook wordt onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van implantaten (‘matjes’) voor mensen bij wie de verzakking is teruggekomen na een operatie. Er wordt gekeken naar implantaten die oplosbaar zijn. En er wordt gekeken naar nieuwe productietechnieken (electrospinnen). Hiermee lijken de implantaten steeds meer op het lichaamseigen weefsel, waardoor het minder zal worden afgestoten. Dit type onderzoek begint in het laboratorium (in vitro), waarna het in diermodellen onderzocht wordt. Het uiteindelijk doel is natuurlijk een betere behandeling voor de patiënt.

 

Klinisch onderzoek

Klinische onderzoeken zijn studies met patiënten die in behandeling zijn op een verpleegafdeling of op de polikliniek. Elke studie probeert antwoord te vinden op bepaalde problemen zoals:

  • Hoe kan een aandoening op een betere manier worden behandeld?
  • Hoe kan een diagnose sneller of beter worden gesteld?
  • Is er een manier om een aandoening te voorkomen?

 

Deelname klinische onderzoek:

 

Patiënten gevraagd voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek bij nieuwe behandeling pijnklachten veroorzaakt door overspannen bekkenbodem

Heeft uw arts vastgesteld dat u pijnklachten heeft op basis van een overspannen bekkenbodem? En bent u al bij de bekkenfysiotherapeut geweest zonder het gewenst effect in pijnvermindering? Artsen willen graag een nieuwe behandeling vinden voor deze veel voorkomende klacht. Daarom heeft het Radboud Universitair Medisch Centrum in samenwerking met het st. Antonius ziekenhuis, Amphia ziekenhuis en het Isala ziekenhuis een onderzoek opgezet waarbij ze een nieuwe behandelmogelijkheid willen onderzoeken.

Het doel van het onderzoek is uitzoeken of een botox injectie in de pijnlijke, overspannen spier kan zorgen voor pijnvermindering. Botox zorgt namelijk voor een tijdelijke ontspanning van de spier. Onderzoekers hopen daarmee de vicieuze cirkel van overspanning en pijn te doorbreken. Het is een geblindeerd onderzoek. Dit houdt in dat u gedurende de studie niet weet of u het werkzame middel botox of een nepmiddel (zoutoplossing) geïnjecteerd krijgt. U heeft 50% kans om het werkende middel botox te krijgen. Indien u na 6 maanden geen effect heeft van de behandeling en het blijkt dat u het nepmiddel heeft gehad, krijgt u de keus om alsnog de botox behandeling te ondergaan. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd meerdere vragenlijsten in te vullen en een aantal keer een behandeling te ondergaan bij een fysiotherapeut.

Meer informatie? Of meedoen aan het onderzoek? Stuurt u dan een mail naar de hoofdonderzoeker Melle Spruijt onder vermelding Botox studie deelname: m.spruijt@antoniusziekenhuis.nl