Urineverlies

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine en kan op elke leeftijd voorkomen. Ongeveer een op de drie vrouwen krijgt ermee te maken.

 

 

Inspannings/stress incontinentie

Inspannings-incontinentie, ook wel stress-incontinentie genoemd, is de meest voorkomende vorm van ongewenst urineverlies bij vrouwen. Met ‘stress’ wordt bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk in de buikholte, en dus op de blaas, plotseling toeneemt; urineverlies treedt dan op bij drukverhogende momenten zoals hoesten, niezen, tillen, persen en sporten.

 

 

Behandeling stress incontinentie:

 

-Bekkenfysiotherapie om de bekkenbodemspieren te trainen

-Operatieve mogelijkheden:

  • Midurethrale sling (TVT/TOT/SIS bandje): een kunststof bandje van polypropyleen onder de plasbuis. Bij drukverhoging wordt de plasbuis tegen dit bandje gedrukt waardoor de plasbuis beter afsluit. Het bandje wordt operatief geplaatst en blijft levenslang aanwezig, het lost niet op. Dit is veelal een succesvolle behandeling: ongeveer 85 van de 100 vrouwen hebben geen last meer van urineverlies. Bij 9 van de 100 geopereerde vrouwen vermindert het urineverlies duidelijk, maar zij zijn niet helemaal droog. Bij 6 van de 100 vrouwen helpt de operatie niet.

(Meer informatie over de midurethrale sling kunt u vinden https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/midurethrale-sling-bandje-urineverlies/

  • Burch colposuspensie: Hierbij worden de blaasuitgang en de plasbuis met hechtingen opgehangen aan bindweefselbanden achter het schaambeen. Het principe is daarmee vergelijkbaar met de midurethrale sling/incontinentie bandje; het verstevigen van de onderlaag van de plasbuis, zodat de plasbuis bij drukverhoging weer beter kan sluiten. Het succes van de ingreep is ook vergelijkbaar met die van een incontinentiebandje. Bij de operatie wordt geen implantaat gebruikt. Wel is het zo dat de hechtingen niet oplosbaar zijn. Een nadeel is dat het een wat grotere operatie is en meer risico’s kent.

 

  • Fascie sling: in de plaats van een kunststofbandje wordt een bandje gebruikt van eigen bindweefsel. Hiervoor wordt vaak de bindweefsellaag (fascie) van de buikspier (rectus sling) of van een spier aan de buitenkant van het bovenbeen (fascia lata) gebruikt. De fasciesling wordt via een sneetje vaginaal en boven het schaambeen om de plasbuis gedraaid en vastgezet. Onder de plasbuis dient hij als extra steun net als het kunststof incontinentiebandje, maar de resultaten zijn iets minder.

 

  • Bulking: Een speciale gelei (Bulkamid) iwordt n de wand van de plasbuis gespoten, net onder de blaas. Het doel van de behandeling is om de uitgang van uw blaas wat nauwer te maken. Hierdoor loopt de urine minder gemakkelijk uw blaas uit bij drukverhogende activiteiten.Het is een ingreep met weinig complicaties en korte hersteltijd. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de patienten droger is na de ingreep en dat ongeveer 80 % tevrden is met de ingreep. Als u niet tevreden bent na deze ingreep is het mogelijk om wat gel bij te spuiten of er kan een kunststofbandje onder de plasbuis geplaatst worden

 

  • Kunstmatige sluitspier voor de blaas (sfincter prothese): de kunstmatige sluitspier is een bandje gevuld met vloeistof (manchet of cuff) en wordt geplaatst rondom de blaasuitgang. De manchet is verbonden met een pompje. Dit pompje wordt geplaatst in de grote schaamlip. Als u op het pompje drukt gaat de vloeistof uit de manchet en kunt u plassen. Daarna stroomt de vloeistof weer terug naar het manchet en is de blaasuitgang weer dicht. Hierdoor zorgt de kunstmatige sluitspier ervoor dat het ongewenste urineverlies stopt en het plassen op zelfgekozen tijdstippen plaatsvindt.

 

Aandrangsincontinentie

Aandrangs-incontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd. Bij deze vorm ontstaat er opeens de drang om te plassen, waarbij het dan vaak te laat is om het toilet te halen. Aandrang ontstaat soms zomaar, soms ook op specifieke momenten zoals bij de voordeur of bij het horen van een stromende kraan.

Dit type incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, zoals een blaasontsteking, blaassteen of ziekte van het zenuwstelsel, maar meestal kan er geen oorzaak worden gevonden. Dan kun je wel de symptomen behandelen.

 

Mogelijke behandelingen voor aandrangsincontinentie:

Blaastraining, bekkenfysiotherapie, medicijnen, zenuwstimulatie (PTNS) en botox-injecties in de blaaswand. (Zie ook de rubrieken neuromodulatie en botox van bekkenbodemwijzer.nl en onderstaande websites)

Sommige mensen hebben beide vormen van urineverlies, dat noemen we gemengde incontinentie. De meest vervelende klacht wordt dan het eerst behandeld.

Lees meer over urine-incontinentie, de oorzaken, onderzoeken naar de oorzaak van urine-incontinentie en de behandeling ervan op:

 

Een app ter behandeling van urineverlies; de URinControl-app

Omdat zoveel vrouwen last hebben van urineverlies en een groot deel van de vrouwen het lastig vindt hier hulp bij te zoeken werd recent de URincControl-app ontwikkeld en onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat App-behandeling even goed werkt én goedkoper is dan standaard zorg De app is een goed alternatief voor standaard zorg. Hij is via URinControl.online gratis beschikbaar.

Kijk voor meer informatie op urinecontrol.online en in de rubriek onderzoek en ontwikkelingen op bekkenbodemwijzer.nl