Terugkerende blaasontsteking

De meeste vrouwen kennen de verschijnselen van een blaasontsteking wel: hinderlijke aandrang, vaak moeten plassen en kleine beetjes plassen. Het plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven. Bij een wat heftigere blaasontsteking is er soms pijn in de onderbuik, boven het schaambeen of in de onderrug. Andere verschijnselen zijn troebele urine of bloed in de urine. Bij een blaasontsteking hebben vrouwen meestal geen koorts. Vrouwen hebben een korte plasbuis waardoor bacteriën gemakkelijker dan bij mannen in de blaas kunnen komen.

 

Aanpassingen in het leefpatroon maakt de kans op een blaasontsteking kleiner:

  • Genoeg drinken (1.5-2 liter per dag), plassen na het vrijen, het in juiste richting afvegen na ontlasting (van voor naar achter).
  • Als de blaasontsteking blijft terugkomen, is het belangrijk om een mogelijke onderliggende oorzaak op de sporen. De huisarts zal u dan vaak doorverwijzen naar een specialist.
  • Het komt ook vaak voor dat er geen afwijkingen gevonden worden.

 

Mogelijke oorzaken zijn: 

  • Dunner worden van de slijmvliezen na de overgang
    Na de overgang worden de vaginale slijmvliezen dunner, waardoor zij gevoeliger kunnen worden voor blaasontsteking. Bij terugkerende blaasontsteking kan het helpen om plaatselijk vrouwelijke hormonen te gebruiken.
  • Een vaginale verzakking
    Een vaginale verzakking kan het uitplassen bemoeilijken, waardoor het kan gebeuren dat de blaas nooit meer goed leeg is. Hierdoor wordt de kans op blaasontsteking groter. Zie hiervoor ook het hoofdstuk ‘vaginale verzakkingen’. Het verbeteren van het uitplassen door bekkenfysiotherapie of door de verzakking te behandelen met een pessarium of operatie kan dan een oplossing zijn.
  • Een verhoogde bekkenbodemspanning.
    De bekkenbodem bestaat uit spieren en ondersteunt de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm. Als de bekkenbodem voortdurend wordt aangespannen, kan dit het uitplassen bemoeilijken. Hierdoor kan het zijn dat de blaas nooit meer goed leeg is, waardoor je meer kans hebt op een blaasontsteking. Vrouwen die een verhoogde bekkenbodemspanning hebben, hebben soms ook andere problemen die hierdoor worden veroorzaakt, bijvoorbeeld pijn bij het vrijen of obstipatie.
    Bij een gespecialiseerde fysiotherapeut, een bekkenfysiotherapeut, kan dit meestal goed worden behandeld. U leert dan om de bekkenbodem weer te ontspannen. Op deze website kunt u zo’n gespecialiseerde fysiotherapeut bij u in de buurt vinden.
  • Een slappe blaasspier
    Hierdoor kan de blaas niet goed leegplassen.
  • Moeizame stoelgang
  • Nierstenen, blaassteen of een afwijking in de blaas zoals een blaastumor
  • Afwijkingen in de vorm van de urinewegen (nier, urineleiders, blaas, plasbuis)