Laser

Vaginale laser therapie is relatief nieuw en wordt gebruikt voor de behandeling van vaginale klachten, vaak veroorzaakt door vaginale ‘atrofie’. Vaginale atrofie is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door het dunner worden van de vaginawand na de overgang zoals vaginale droogheid, irritatie, pijn bij vrijen. Vaginale atrofie ontstaat als de eierstokken geen oestrogenen meer aanmaken, waardoor het collageen in de vaginawand vermindert en deze steeds dunner wordt. Ook verliest de vaginawand de natuurlijke elasticiteit en zorgt een verminderde doorbloeding voor minder hydratatie waardoor droogheid ontstaat. Het milieu van de vagina verandert waardoor klachten kunnen ontstaan.

 

Vaginale lasertherapie wordt in sommige gevallen ook gebruikt voor de behandeling van vaginale verslapping en inspannings (stress) incontinentie voor urine en voor bepaalde huidafwijkingen aan de vulva (lichen sclerosus).

 

Typen vaginale laser

Er bestaan 2 typen vaginale lasers: de CO2 laser en de Erbium laser. Beide lasers vernieuwen het vaginaslijmvlies en stimuleren de aanmaak van collageen, waardoor het bindweefsel van de vaginawand en rond de plasbuis en blaas wordt hersteld en verstevigd. De laserstraal dringt ongeveer 0,5 mm in de vaginale huid, diep genoeg om het niveau van de huid, waar nieuw collageen gevormd wordt, te bereiken. Maar niet zo diep dat andere organen geraakt kunnen worden.

 

Behandeling

De gynaecoloog brengt de vaginale laser in de vorm van een dunne staaf in de schede in en na 15 minuten is de behandeling voltooid. De laserbehandeling is pijnloos, er is geen verdoving nodig. Na de behandeling kunt u uw normale werkzaamheden hervatten.

De meeste vrouwen merken na de eerste behandeling al een duidelijke verbetering. Uit de literatuur blijkt dat bij 80-90% van de vrouwen de klachten van branderigheid, droogheid, pijn bij het vrijen helemaal of vrijwel volledig verdwijnen. Bij vrouwen met mild urineverlies bemerkt 80-85% een afname van de klachten of zijn de klachten volledig verdwenen.

 

Vergoeding

Vaginale lasertherapie wordt in Nederland helaas (nog) niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig (3 in het eerste jaar, en 1 in het jaar daarna) voor een blijvend resultaat. Momenteel wordt in België een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid en het lange termijn resultaat van vaginale laserbehandeling.